Hvem er ”Lemon Kurt”?

Er han indehaver af den lokale grøntsagsbiks? Er han en ualmindelig sur stodder? Eller er han mon sydfransk citronsælger?

Godt spørgsmål. Og faktisk må vi her hos Le Gâteau blive dig svar skyldig. Vi ved til gengæld en masse om Lemon Curd.

Faktisk ved vi så meget, at vi har tilladt os at lave en kage netop med navnet ”Fransk Lemon Curd”. Kagen er en lille spændstig sag, som allerede er blevet manges yndling. Derfor synes vi, at den fortjener en fortælling. Den kommer her. Men først lige en appetitvækker.

IMG_6586IMG_6627

Fransk Lemon Curd fra Le Gâteau er baseret på den klassiske, svampede, lækkerbisken af en chokoladekage – også kaldet ”Gâteau Marcel” – men dog med en smule hvedemel i, som forvandler den til en fransk chokoladekage eller en såkaldt chokolade fondant.

Forvirret?

Det skal du ikke være. Vi tager den lige helt fra begyndelsen. Glem alt om chokoladekage.

Lemon Curd. Måske kender du i forvejen den syrlige, æggebaserede creme med den delikate smag af citron. Det er en engelsk klassiker, som egner sig fortræffeligt som tilbehør og kagefyld. Hvordan man laver denne creme er en helt anden historie om fløde, æggeblommer og vandbad. Den tager vi en anden gang.

Tilbage til kagen. Le Gâteaus ”Fransk Lemon Curd” en – for at gøre forvirringen total – en kombination af vores egen hjemmelavede Lemon Curd (altså cremen) OG chokoladekagen fra før. På topper putter vi en marengs, som til sidst flamberes og giver et ret fint udseende, synes vi selv.


IMG_6629

Denne lille franske sag er naturligvis at finde på hylden i vores butikker. Men den er altså stærkt vanedannende. Nu har vi sagt det.

Bon Appetit!

Hos Le Gâteau holder vi store høns

Vidste du, at de første chokoladepåskeæg kom til Danmark omkring 1917? De blev ret populære i 1920’erne og 30’erne og slog for alvor igennem efter 2. Verdenskrig, da søde sager igen kom på markedet efter mange år med rationering?

Nej, vel?

Det ved du så nu.

Vores påskeæg er til gengæld ikke fra før krigen. De er fra januar. Og februar. Faktisk står vi netop nu på hovedet i chokoladegryden for at give dig den allerbedste smagsoplevelse, som vi ved, du kan li’ den. Alle vores æg er lavet af den allerbedste chokolade, og der er kælet for detaljen ved hvert eneste af dem. Du kan finde dem i vores webshop her

IMG_7546

IMG_7555

IMG_7548

IMG_7550

Vi er trænede i at lave påskeæg i alle mulige varianter. Og vi ELSKER det! Vi laver dem med fyld, uden fyld, små, store og RIGTIG STORE!

Tjek lige det her æg…

_DSC0347

Det har vi til gengæld kun lavet ét af. Det står inde i butikken, hvor du er mere end velkommen til at komme forbi og se (eller købe) det. Det består af ikke mindre end 18 kilo kvalitetschokolade fra vores belgiske leverandør. Så husk en trailer, hvis det er dig, der er køberen 😉

Nå, tilbage til arbejdet.

Det er nemlig påske lige om lidt. Og vi har nogle æg, der skal lægges.

Vi ses hos Le Gâteau!

PS: Vidste du, at du kan få tips og tricks til dine egne tryllerier i køkkenet, opskrifter og sprøde tilbud fra Le Gâteau og KUDSK, hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev på hjemmesiden? Nå men det kan du. En masse har allerede gjort det, og hele herligheden starter her

Et bæredygtigt twist

Vidste du, at hver eneste dansker – fra spædbarn til pensionist – i gennemsnit bruger 80 plastikposer om året?

Firs!

Man behøver ikke engang finde lommeregneren frem for at konstatere, at det bliver til rigtig mange plastikposer for selv en lille befolkning som vores. Og tænk så lige engang hvis vi regner hele Europa med. Faktisk er det sådan, at 70% af al forurening i verdenshavene udgøres af plastikposer.

Av!

Det synes vi, er mere end almindeligt tankevækkende. Og vi ved godt, at vi hos Le Gâteau måske kun er en lille dråbe i havet, men hvis vi kan bidrage med bare lidt i den sammenhæng, så giver det rigtig go´ mening for os.

Derfor har vi fået lavet de her

 

_DSC7093_DSC7093

Faktisk blev vi inspireret på en tur til Amsterdam, hvor det ganske enkelt ikke var muligt at købe en plasticpose hverken i supermarkedet, hos slagteren eller bageren. Men du kunne til gengæld købe en pose alá vores. Så derhjemme har jeg poser fra Holland, England og Frankrig. Stadigvæk. Og jeg bruger dem igen og igen hver eneste lørdag, når jeg går på Torvet for at handle grøntsager, oste eller blomster. Nu har jeg også en fra Le Gâteau.

Og nu tænker du nok: ”Ja, ja, ja. Det er da bare et camoufleret reklamestunt. Og de poser dér, de er vel produceret ved børnearbejde et sted ude i Kina!” Men der må jeg skuffe dig. Le Gateaus poser er fremstillet på en certificeret fabrik i Indien, som udelukkende producerer bæredygtigt, og hvor medarbejderne behandles ordentligt. Èn pose koster 39 kr. i vores butik, og vi tjener ikke så meget som én eneste rigsdaler på dem.

Så kan du kalde det et reklamestunt, men for os er det i bogstaveligste forstand et BÆREDYGTIGT tiltag, som giver rigtig meget mening for os i vores lille butik og måske også for dig – og ikke mindst forhåbentligt også ude i den store verden set på den lange bane.

Hilsner – Henrik fra Le Gâteau

Brunkager der smager af gamle dage

I sidste blogindlæg afslørede vi en hel opskrift. Lige til at gå til derhjemme i dit eget køkken. Det var på vores sirupslagkage, som smager så alle engle med røde kinder synger i vildens sky, og som i øvrigt er en opskrift fra Henriks mor, som vi har udviklet lidt på.

Denne gang får du ikke en opskrift. Desværre. Men du får til gengæld et hurtigt kig i køkkenet, når der bages brunkager hos Le Gâteau. Og det gør der lige for øjeblikket, kan vi godt afsløre. I december måned stryger de nemlig over disken som “varmt brød”, som man siger i vores branche. Opskriften på brunkagerne er på en måde lidt hemmelig. Den stammer nemlig fra dengang konditoriet på hjørnet af Torvet i Silkeborg ikke hed Le Gâteau men “Langhoffs Konditori”, og hvor damerne kom forbi og drak thé, imens de strittede med lillefingeren.

Nå, men når vi først går igang med brunkagerne hos Le Gâteau, så er det “all in”. Så bager vi i omegnen af 5.000 stk. ad gangen, og de bliver skåret ud på en lille larmende, maskine, som mest af alt minder om en af de dér gamle halmtransportør fra landet, som skubber de små halmballer op på halmloftet. Sådan her …

 

IMG_7062

 

Så bliver de lagt på plader …

 

IMG_7064

 

 

Og ind i ovnen og vupti, så ser de sådan her ud, når du møder dem oppe i butikken, hvor de koster 42 gode danske kr.

 

FullSizeRender 3

 

Kig forbi butikken og nap en pose med hjem til kaffen. De knaser og smager (absolut) fantastisk!

 

Mange julehilsner – Henrik

 

PS: Hvis du endnu ikke er skrevet op til at få nyhedsbrev fra Le Gâteau, så er du hermed inviteret. Her får du masser af tips og tilbud direkte fra bageriet og fra vores nye webshop, hvor du finder alle produkterne fra KUDSK.

 

 

 

 

 

 

Smagen af efterår

Le Gateau betyder ”kagen”. Og mange tror da også, at vi kun laver kager, kager og atter kager. Så er der selvfølgelig dem, der ved, at vi også har en stor kærlighed til det gode brød i forskellige afskygninger.
Men sagen er den, at mange bliver overraskede, når vi fortæller, at vi hos Le Gateau leverer masser af mad ud af huset. Faktisk er der hos os et hav af muligheder, lige fra den aktuelle efterårsbuffet til forårsbuffet, sommerbuffet vinterbuffet, tapas, frokosttallerkner, jule- og nytårsmenuer og en masse andet. Alt det kan du se mere om her.

Om fredagen er der tit ekstra meget liv i kælderen hos Le Gateau. Det er her, at mange af vores kunder har bestilt mad til weekendens fødselsdag, bryllup, firmafest eller hvad ved vi.

Vi har sat døren på klem her …

IMG_6595

 

Billedet er fra en fredag, hvor Cornelius (ham med vores ”Skovbær Gateau”, som du kan læse om her) var i gang med at forberede en lækker efterårsbuffet til en af vores kunder.

Gæsterne kunne til forret glæde sig til rødtunge med salsa og koldrøget laks serveret med cremet avocadopuré og salat . Til hovedret tryllede Cornelius med langtidsstegt okseculotte, grøn efterårssalat med æbler og valnødder, ristede kartofler, græskarpuré, østershatte og i det hele taget en masse af de lidt tungere råvarer, som hører efteråret til.

Og hvis gæsterne ellers havde plads til mere, fulgte der også en Le Gateau hindbærkage med som dessert. Velbekomme!

Hos Le Gateau kæler vi for detaljen og sender kun det bedste af det bedste ud af døren til vores kunder. Den slags tager tid. Derfor er der et minimum på 15 kuverter til denne type buffet. Til gengæld lover vi så også, at dine gæster hverken går sultne i seng eller brokker sig over, at den kolde ret er varm og vice versa.

Du er altid velkommen til at give os et kald, hvis du er blevet nysgerrig på vores efterårsmenu eller en af de andre, selvfølgelig.

 

Ta´ med i skoven …

Hvis vi kunne, så inviterede vi jer alle sammen med ned i kælderen hos Le Gâteau. Hver og én. Med det ene formål at vise jer, hvor meget vi brænder for vores håndværk med kager, brød, mad og delikatesser. Ned af den snørklede trappe og ind gennem døren til konditoriet, hvor det dufter af skovbær, chokolade, salt, lemon og et hav af andre dejlige ting.

Det er nemlig hernede, at vi hos Le Gâteau hver eneste dag lægger os i selen for at udvikle og forfine de smagsoplevelser, som vores kunder holder så meget af.

Forleden var vi i gang med denne her …

 

IMG_6457

 

”Skovbær Gâteau”, hedder den. Den er én af de nyeste kager i vores vindue, og den er fyldt med marengs, nougatchokolade og skovbær selvfølgelig. Derudover er den glutenfri og smager så et helt englekor synger i vildens sky.

Når vi udvikler kager hos Le Gâteau, kan det være en lang proces. Ofte starter det med, at Henrik er kommet i tanker om, at han godt kunne tænke sig nogle nye af slagsen oppe i butiksvinduet. Måske har én af os smagt en kage, som vi kunne tænke os at lade os inspirere af.

Og så går Cornelius i gang. Med at tænke, smage, tænke og smage. Cornelius er konditoren hos Le Gateau. Han er den, der samler Henriks tanker og ideer op og forvandler dem til den kage, som til sidst får sin egen plads i vinduet. Men vejen dertil er lang. Fra vi begynder at snakke om en ny kage, kan der sagtens gå en måned, før den er færdig. Konsistensen skal være helt rigtig. Der må ikke være luftbobler i overfladen. Farven skal være ensartet og marengsen må for alt i verden ikke blive blød. Alt det ved Cornelius en masse om. Heldigvis.

IMG_6445IMG_6444IMG_6447IMG_6448

Til sidst ser Skovbær Gateau sådan ud …

IMG_6451

Tilbage er der kun at sige velbekomme!

Og selvfølgelig velkommen hos Le Gâteau!

 

PS: Ups …

IMG_6460


Herlige påskeæg

Så har konditor-påskeharen været forbi, og lavet denne lille film om hvordan vi laver de herligste påskeæg!

 

Please Install the WP - Page Navi Plugin